Here’s an easy and typical Japanese recipe for a quick week night fix! Oyako stands for parents and children (because of the chicken and eggs!) and don from Donburi, the big bowl the japanese serve their meal in. I sometimes go for the plain mushroom version when I don’t have so much time and you can add any desired vegetables such as leek, carrots etc.

Voila une recette super facile et typiquement japonaise pour un repas rapide un soir de semaine! Oyako veut dire parents et enfants (pour le poulet et les oeufs dans ce plat!) et don de Donburi, le large bol dans lequel les Japonais servent leur repas. Quand j’ai moins de temps je me fais la version toute simple avec juste des champignons mais vous pouvez ajouter plein d’autres légumes comme du poireau ou des carottes par exemple.

Ingredients (for 1person)

1 baby onion
3-5 mushrooms depending on they size
1 Tbsp oil
1 tsp miso
1 Tbsp soy sauce
1 Tbsp mirin
1 Tbsp sake
¾ tsp sugar
2 eggs
optional: chicken, shrimps or tofu

Ingrédients (pour 1p)

1 oignon nouveau
3-5 champignons selon leur taille
1 cas huile
1 cc de miso
1 cas de sauce soja
1 cas de mirin
1 cas de sake
¾ cc de sucre
2 oeufs
en option: poulet, crevettes ou tofu

How To / Comment on fait

Heat oil in a medium pan. Add sliced onion (along with the green part) and the sliced mushrooms. Let it reduce.
Add miso and mix with a wooden spoon to spread evenly.
Add other ingredients (except the eggs).
Add chicken/shrimps or tofu if wanted.
Leave over medium high heat (power 7 for my plates) at a small boil.
Beat eggs grossly using chopsticks.
Spread the eggs over the previous mixture in the pan, still over the heat. Spread with your chopsticks if necessary. Cover and leave to cook 2 to 3 minutes. Leave covered for a little while longer to continue the cooking.
It will seem liquid but that’s because of the marinade, the eggs are cooked.
Serve over a bowl of hot Japanese rice

Chauffer l’huile dans un fait-tout moyen. Ajouter l’oignon nouveau tranché (avec le vert) et les champignons tranchés. Laisser réduire un peu.
Ajouter le miso et répartir.
Ajouter les autres ingrédients (sauf les oeufs).
Ajouter le poulet, les crevettes ou le tofu si souhaité.

Laisser cuir à petits bouillons à feu moyen (puissance 7 pour mes plaques).
Battre les oeufs grossièrement avec des baguettes.
Répartir les oeufs sur le précédent mélange. Couvrir et laisser cuire 2-3 minutes. Laisser couvert encore un peu pour finir la cuisson.
Ca vous semblera liquide mais c’est à cause de la marinade, les oeufs sont cuits.
Servir sur un bol de riz Japonais chaud.

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