Here comes the alternative to my red lentils salad! Again, the ultimate healthy meal, full of vitamins, with beautiful colors, combining the sweet and the salty, the soft and the crispy… aka a mind blower! AND perfect to get summer-ready in these sunny times of the year. What’s new this time? This alternative plays with green lentils instead, full of iron, and an apple to add the sweet and sour touch.

Voilà l’alternative à ma salade de lentilles corail! Encore une fois, le repas sain dans toute sa splendeur, plein de vitamines, coloré, alliant le sucré avec le salé, le moelleux avec le croustillant… ie une bombe! ET parfait en mode préparation pré-été en ces jours ensoleillés. Qu’est ce qui change cette fois ci? Cette option s’appuie sur des lentilles vertes, riches en fer, et une pomme pour ajouter la touche sucrée et acidulée.

Ingredients (for 4)

Salad
250g green lentils
2 shallots
1 small sweet potato
1 bouquet garni: thyme and bay leaves
4 kale leaves
1 apple
juice of 1 lemon
olive oil
salt & pepper

Sauce
5 Tbsp olive oil
3 Tbsp lemon juice
1 Tbsp mustard
1 Tbsp honey

Ingrédients (pour 4)

Salade
250g de lentilles vertes
2 échalotes
1 petite patate douce
1 bouquet garni: thym et laurier
4 feuilles de kale
1 pomme
jus d’1 citron
huile d’olive
sel & poivre

Sauce
5 cas d’huile d’olive
3 cas de jus de citron
1 cas de moutarde
1 cas de miel

Salade lentilles kale3

How To / Comment on fait

Set some thyme aside for later.
Mettez un peu de thym de côté pour plus tard.

Preheat oven at 180°C.
Préchauffez le four à 180°C.

Peel the shallots and slice them thinly.
Pelez les échalotes et émincez-les.

Put the lentils in a large pot with a large volume of water. Bring to a boil, add the shallots and bouquet garni and cook for 30min, until the lentils are tender.
Mettez les lentilles dans une casserole avec un grand volume d’eau. Portez à ébullition, ajoutez les échalotes et le bouquet garni et laissez mijoter 30min, jusqu’à ce que les lentilles soient tendres.

Peel the sweet potato. Cut thin slices with a peeler. Set them on your oven grid lined with a baking sheet. Sprinkle with thym, salt and pepper and spread some olive oil on top of it. Cook in the oven for 20min. Leave to cool down on the grid.
Pelez la patate. Taillez des lanières en longueur à l’aide d’un économe. Disposez les sur une plaque de four avec du papier cuisson. Parsemez de thym, salez, poivrez et arrosez d’huile d’olive. Mettez au four 20min. Laissez refroidir sur la plaque.

Cut out the stems of the kale leaves. Chope the leaves thinly. Spray with the lemon juice and some olive oil. Knead with your finger tips for 2min to soften the leaves.
Otez la tige centrale des feuilles de kale. Hachez les feuilles finement. Arrosez du jus de citron et d’un peu d’huile d’olive. Malaxez du bout des doigts pendant 2min pour assouplir les feuilles.

Remove the seeds from the apple and slice thinly.
Epépinez la pomme et tranchez-la finement.

Drain the lentils. Take out the bouquet garni. Leave to cool down a little. Add the sweet potato slices, the apple slices and the kale. Mix well.
Egouttez les lentilles. Otez le bouquet garni. Laissez refroidir un peu. Ajoutez les lanières de patate douce, la pomme et le kale. Mélangez bien.

Prepare the sauce: mix all the ingredients and emulsify with a fork (it will thicken).
Pour some sauce on top of the salad and serve immediately.
Préparez la sauce: mélangez tous les ingrédients et émulsionnez à la fourchette (elle va épaissir). Versez un peu de sauce sur la salade et servez immédiatement.

Salade lentilles kale .jpeg

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